Seyahat Haberleri Antakya ve Hatay Yemekleri Keşfetmeniz İçin Sizi Bekliyor

Tüm makaleler

Antakya ve Hatay Yemekleri Keşfetmeniz İçin Sizi Bekliyor

Hatay yemekleri kültürlerin buluştuğu bir noktada harikalar yaratmaya devam ediyor. Gelin Antakya ve Hatay mutfağının lezzetlerini yerinde keşfedelim. Ama önce Skyscanner sayesinde bulabileceğiniz en ucuz Hatay uçak biletine bir bakın!

Hatay şehri sınırları içinde yer alan Antakya, mutfağı ile yüzyıllardır bir efsane mertebesinde. Hatay yemekleri dendiğinde aslında bu tabir çoğu zaman Antakya lezzetlerini de kapsıyor. Antakya yemekleri dillere destan olsa da bu büyük gastronomi cennetinin çok küçük bir kısmını keşfedebilmiş durumdayız ne yazık ki. Antakya döneri ve künefe şöhreti Türkiye’nin hemen hemen tüm şehirlerine ulaşmış tatlar. Ancak herhangi bir yemek tarifi kitabına göz attığımızda Hatay yemeklerinin sayısının 400’ü aştığını görüyoruz.

En Ucuz Antakya Uçak Biletleri

Hatay, Antakya nereden baksanız 2500 yıllık köklü bir geçmişe sahip. Helenistik dönemde Büyük İskender’in komutanlarından biri olan Seleukos I Nikator tarafından kurulan şehir, önce Roma Cumhuriyeti’nin, ardından da imparatorluğun Ortadoğu’daki en önemli merkezlerinden biri olmuş.

Bizans sonrasında sırasıyla Arapların ve Türklerin hakimiyetine geçen Antakya’da hala tüm geçmişinin izlerini bir arada görmek mümkün. Bu kültürel birlikteliğin mirası tüm milletlerin ve dinlerin hala bir arada ve uyum içinde yaşadığı kentin mutfağına da yansımış. Antakya mutfağı Akdeniz, Arap ve Türk mutfağının zengin bir birlikteliğinden oluşuyor. Akdeniz mutfağı zeytinyağı ve sebzelerle varlığını hissettiriyor, Arap kültürüyse zengin bir meze mirası bırakmış Antakya’ya. Türk mutfağı ise usta işi et yemekleri kazandırmış kente. Hayat yöresel yemekleri nasıl bir kültürel mirasın ürünleri diye sorduğumuzda karşımıza işte böyle binlerce yıllık bir tarih çıkıyor.

Peki nereden başlamalı bu zengin mutfağı keşfetmeye? Hatay yöresel yemekleri nelerdir? Hatay’ı ve Antakya’yı eşsiz kılan tatları nasıl tecrübe etmek lazım? Elbette Antakya’ya özgü tüm malzemeleri taptaze ve en yalın halleriyle tatmanıza olanak tanıyan mezelerle.

Mezeler

Antakya’da bir restorana girdiğinizde masanızda standart bir meze tepsisiyle karşılanmayacaksınız ne yazık ki. Çünkü o kadar fazla sayıda meze var ki hepsini tek tek ayağınıza getirmeleri mümkün değil. İyisi mi kendiniz meze dolabının yolunu tutun. Liste çok uzun ama elimizden geldiğince bir yıldızlar karması yapacak olursak kadroya humusla başlamak lazım şüphesiz. Fransız biftek tartarına benzer yoğun ve farklı bir çiğ köfte, çökelek salatası, yoğurtla yapılan çeşit çeşit borani, kırma zeytin salatası, muhammara illa ki tadılması gereken mezeler arasında.

Fellah köftesi ya da sarımsaklı köfte olarak bilinen bulgur köfteleri Antakya’nın en sevilen lezzetlerinden biri. Bu köfte o kadar çok seviliyor ki sofralarda ana yemek olarak da yerini alıyor, yardımcı meze görevini de üstleniyor, misafirlere çayın yanında ikram da ediliyor. Ne zaman ve ne şekilde sunulursa sunulsun yanından maydanoz hiç eksik olmuyor. Antakya mutfağının en karakteristik tatlarından biriyse bir tür kekik olan zahter. Zahter tek başına zeytinyağı ve nar ekşisiyle salata olarak tüketiliyor. Ayrıca birçok mezenin içine giriyor. Cerra peyniri, tuzlu yoğurt ve sürk ise Antakya’nın eşsiz süt ürünlerinden birkaçı. Özellikle sürk, Antakya’nın sert ve asidik zeytinyağı ile birleşince enfes bir kahvaltılığa dönüşüyor.

Çorbalar

Antakya’nın zengin sofralarında yemekten önce iştahı açan müthiş çorbalar var. Hatay’ın meşhur şişperek çorbası, yoğurt çorbasıyla mantının birleşimi gibi. Pirinç ve yoğurtla hazırlanan çorbanın içinde bir de kıymalı minik hamurlar bulunuyor.

Hatay’ın meşhur mahluta çorbası bazı yerlerde malhıta çorbası olarak da biliniyor. Bölgenin kendine özgü mercimek çorbası olan bu lezzet, kırmızı mercimeğin kaynatılmasıyla yapılıyor. Üzerine farklı bir tavada yağla kızartılan pul biberin de eklendiği bu çorba damağınızda harika bir tat bırakacak.

Ana Yemekler

Onlarca meze çeşidi arasında kendinizi kaybedip karnınızı tıka basa doyurmayın sakın. Hatay yemeklerinin ağır topları, birbirinden leziz et yemekleri Antakya lezzet turunun bir sonraki durağı. İlk olarak meşhur mu meşhur Antakya tepsi kebabını (ya da diğer adıyla sini kebabı) analım. Zırhta çekilmiş et ve sebzelerin bir tepsi içinde pişmesiyle oluşan bu yemeği Antakya sınırları içinde nerede yerseniz yiyin memnun kalacaksınız. Tepsi kebabının kuzeni sayılacak bir diğer yemekse Antakya kağıt kebabı.

Hatay kabağı en iyi şekilde değerlendiren ilimiz olabilir. Kabak oturtma yemeği bunun en güzel örneklerinden. Halka şeklinde doğranmış kabaklar, soğan, domates ve kıymayla karıştırılarak pişiriliyor. Pişmeye yakınken üzerine tuz, karabiber ve nar ekşisi ekleniyor. Anne yemeği olarak nitelendirebileceğimiz bu yemeğin tadına mutlaka bakmalısınız.

Diyetle aranız yoksa gitmek isteyebileceğiniz bir diğer gurme durağı da Gaziantep. Türkiye’nin lezzet şehri Gaziantep’te denenmesi gereken 7 lezzete bir göz atın!

Hatay’ın yaylalarından gelen bir lezzetle tanışmaya hazır mısınız? Belen ilçesinin adını taşıyan Belen tava özellikle güveçte yapıldığında bir harika! Halka şeklinde doğranmış biberler, küçücük kesilmiş soğan, sarımsak, domates ve kırmızı etle pişiriliyor. En son üzerine maydanoz da eklenen bu lezzet aklınızı başınızdan alabilir.

Antakya’ya özgü ince ve uzun içli köfteye oruk deniyor. Ancak oruğun bir türü var ki bambaşka bir lezzet. Sac oruğu denen Antakya yemeği içli köftenin bir tür börek gibi yassı pişirilmesiyle elde ediliyor ve gerçekten parmak ısırtan cinsten. Yemeklerin yanında sunulan acılı ekmek ve kaytaz böreği ise basit formüllerin nasıl büyük lezzetler ortaya çıkarabileceğini ispatlıyor adeta. Sokakta ayaküstü bir şeyler atıştırmak isterseniz artık tüm şehirlerde rastladığımız soslu Antakya dönerini bir de ana vatanında tadın deriz.

Salatalar

Sayılacak o kadar çok lezzet var ki belki de salatayı unuttunuz. Ama biz unutmadık! Hettüş salatasının içinde semizotu, soğan, domates ve ekmek bulunuyor. Bu salata evde kalan ekmekleri değerlendirmenin en iyi yolu olarak biliniyor. Salata hazırlandıktan ve sirkesi de döküldükten sonra afiyetle yiyebilirsiniz.

Babagannuş, abagannuş ya da abugannuş… Tüm bu isimlerle anılan bu salatanın adını söylemek biraz zor. Hatay’ın favorisi olan bu salatanın adı gibi tadı da son derece akılda kalıcı. Patlıcan, biber ve domatesin közlenip bir araya gelmesini düşünmek bile iştahları açmaya yetiyor. Üstelik bu karışıma sarımsak, zeytinyağı ve nar ekşisi ilave ediliyor.

Tatlılar

Antakya tatlılarından söz açılınca akla mecburen Hatay künefesi geliyor. Dışarıda yediğiniz künefelerden biraz farklı bir lezzet buradaki. Büyük bir tepside yapılıyor künefe ve köz üzerinde pişiriliyor. Sonra taze şerbetle dilim dilim tüketiliyor. Künefe kadar adını duymasak da Antakya’ya özgü kabak tatlısı da kaçırılmayacak lezzetlerden biri. Özel bir işlemden geçtiği için dışı çıtır çıtır olan tatlı tam bir ayak üstü atıştırmalığı. Hatay’ın leziz kömbe kurabiyesi ise vereceğiniz bir çay molasını şenliğe çevirecek cinsten.

Tatlıyla arası pek iyi olmayanlar Antakya’nın kendine has meyvelerini es geçmesin. Bir tür yaban mersini olan hambeles, şifa kaynağı hünnap ve nefis kokusuyla ağaç kavunu Antakya’nın leziz meyvelerinden yalnızca birkaç tanesi.

Tüm bu nefis Antakya ve Hatay yemeklerinin dışında daha bir sürü değişik lezzeti tatmak için şimdi yapmanız gereken bir Hatay uçak bileti almak!

En Ucuz Antakya Uçak Biletleri

İndirimli uçuşlar ile ilgileniyorsanız uçak bileti kampanyaları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.