ara

kalkış

yolcular

Kabin Sınıfı

  • Fiyat kontrolü (yeni pencereler)

Türkmenistan Uçak Bileti

Türkmenistan resmi adıyla Türkmenistan Cumhuriyeti, Sovyetler Birliğinin dağılmasının ardından bağımsızlığını kazanan Orta Asya ülkelerinden biridir. Batısında bulunan Hazar Denizinde kıyıları olan ülkenin yüzde doksanını çöller oluşturmaktadır. Ülkenin başkenti Aşkabat, para birimi ise Manat’tır. Başkentin dışındaki önemli kentleri, Ahal, Balkan, Merv, Daşoğuz ve Lebap’tır. Türkmenistan, Türkiye vatandaşlarına vize uygulayan ülkeler arasındadır. Eyaletler arasında da vize uygulaması olan ülkede, bir eyaletten diğerine geçmek için, temini yaklaşık bir gün süren, ülke içinde geçerli vize almak durumunda olduğunuzu hatırlatmak isteriz. THY’nın Aşkabat’a direk uçuşu 3 saat 35 dakika sürmektedir. Sert karasal iklimin hakim olduğu ülkeyi ziyaret etmek için uygun zaman dilimi, Nisan, Mayıs, Eylül ve Ekim aylarıdır.

Farsca’da “aşk şehri” anlamına gelen Aşkabat, Karakum çölünün ortasında bir vahada kurulmuştur. Ulaşımın çok ucuz olduğu kent geniş bir alana kurulmuştur. Taksiler pazarlık yapmayı atlamadan rahatça kullanabileceğiniz ulaşım aracıdır. 1948 depreminde tamamen tahrip olan kent adeta tekrar inşa edilmiştir. Deprem sebebiyle Aşkabat’ta, eski kent bölgesi mevcut değil. Şehir bembeyaz mermerden yapılan, modern binalarla dolu. Cadde ve sokakları düzenli ve planlı bir şehir olan başkent Aşkabat’a anıtlar şehri de diyebiliriz. Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Cumhuriyet Meydanı ve Altın Asır Milli Parkı görülmeye değer yerler arasındadır. Kentin 8 km kuzeyinde bulunan çöl pazarı, Tolkuchka Bazaar, mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.

Tarihi ipek yolu üzerinde bulunan, Büyük Selçuklu Devleti’ne başkentlik yapan Merv şehri tıpkı Aşkabat gibi, vaha şehridir. Kenti çevreleyen surlar, Yusuf el Hamedani Türbesi, Sultan Sencer türbesi görülmeye değer eserlerdir.

Türkmenistan mutfağı ağırlıklı olarak et yemeklerinden oluşmakta. Ekmeğin birçok çeşidinin yapıldığı ülkede, petir ekmeğini mutlaka deneyin. Ülke mutfağında hemen her öğünde pirinç kullanılan yemeklerin ve pilavın kültürel olarak da ayrı bir yeri var. Türkmenler, Perşembe ve Cuma akşamı ölülerini anmak için pilav yiyorlar. Türkmenbaşı votkası, Berk ve Zip adlı yöresel bira çeşitlerini mutlaka deneyin. 

daha fazla